HANDLEIDING          1737

Of ik nou thuis kom met een Ikea kast, een nieuwe Samsung TV, een IPhone, koffiezetapparaat van Philips of een Sony Camera, altijd word ik teleurgesteld door de veelbelovende bijgesloten gebruiksaanwijzing. Zo’n handleiding is vele malen dikker dan de bijbel, net zo fabelachtig nochtans; ook in dit geval klopt er geen hout van. Het meertalig boekwerk, formaat stoeptegel, heeft veelal het laatste hoofdstuk gereserveerd voor slechts Nederlands. Aan mij ligt het absoluut niet, toch kom ik er totaal niet uit. Het apparaat waar ik langdurig voor heb gespaard brengt bij mij de eerste dagen echt geen plezier. Het begint met een gezonde vloek en eindigt met een gevoel van moorddadige acties en het inroepen van externe hulp. Met het vingertje als aanwijsstok doorloop ik de tenenkrommende teksten, ‘vertaal’ het in normale mensentaal en uiteindelijk is alles ontregeld of slaat in de meterkast een essentiële stop door. Ik lijk in zulke gevallen wel een leed-magneet. Het is goed dat er geen mensen om me heen zijn, want dat zou eindigen in grensoverschrijdend gedrag. De onmacht en woede die ontstaan wekken de duivel in me op. Waarom? vraag ik me af. Waarom wordt er niet meer aandacht besteed aan een goede handleiding? Waarom gaat men er vanuit dat het apparaat wordt aangekocht door een handyman met HTS-opleiding en een fanatiek fröbelhobby? Dit is echt niet te doen.
Neem vorige week, ik moest mijn koffieapparaat reinigen. Daartoe had ik een tablet en een zakje met speciale poeder nodig. So far so good. Toen begon het gezeik. Na ongeveer twee uren constant hetzelfde riedeltje te hebben uitgevoerd, 18 tabletten en zes liter water verknoeid, vroeg het apparaat nog steeds om REINIGEN. Alle instructies had ik stap voor stap uit het instructieboekje gehaald. Gebeld met fabrikant… daar stonden meerdere hulpbehoevende soortgenoten in de wacht. 28 minuten later eindelijk een dame aan de lijn die te gemaakt vriendelijk was en totaal niet begreep waar ik het over had. Mijn bloeddruk steeg naar ongekende hoogte zeker door de chronische rust die dit voorgeprogrammeerd huisvrouwtje uitstraalde. Als ik het voor het zeggen had was ze stante pede veroordeeld tot zes weken isoleercel met kleurenboek en te droge stiften. Deze eloquente sjneb werkte me enorm op de zenuwen omdat ik haar zag als de kwade genius van de firma. Uiteindelijk bracht YouTube uitkomst. Wel pas nadat ik alle reclames van dit video kanaal had doorstaan.
Conclusie; ik zou heel rijk kunnen worden wanneer ik alle handleidingen die op een dag in elkaar worden geflanst mocht herschrijven. Zie dit als een sollicitatie! Ik zou de hele mensheid een blij-boost van de bovenste plank geven met een handleiding die zelfs Omzigt uit een dreigende burn-out situatie zou trekken. NONDEDJUU!!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.