Nondedjuuke

Struinend door het dagelijkse leven kom je tal van onderwerpen tegen die een hartstochtelijk vloek ontlokken aan je strottenhoofd. Maar vloekend en tierend door het leven gaan heeft een negatieve invloed op de levensduur van je motortje; het hart. Humor daarentegen is de olie om dit vuistgrote pompend orgaan juist energetisch en jong te houden.

 

Nondedjuuke heeft als doel om zaken te belichten, bekritiseren en er een humoristische draai aan te geven. De gekscherende sjieke vlinderdas tezamen met een Non de Dieu (de Limburgse titel voor dit dasje); vormen de stijl van deze column.

 

32 jaren lang verscheen deze column in diverse bladen. Hij werd in 1987 geboren in weekblad De Schakel in Stein, ging vervolgens over naar de Trompetter Geleen en eindigde in juli 2019 in Via-Limburg.

 

1500 uitgaven vielen op de deurmat van gemiddeld 80.000 gezinnen. Gezien de reacties werd Nondedjuuke goed gelezen. Ik zit in de flow en heb daarom besloten deze Blog te starten zodat Nondedjuuke niet ter ziele gaat. Sterker, we gaan door en publiceren daar waar mogelijk met een grotere regelmaat.

 

Nondedjuuke behaalde in 1992 de landelijke kolommen toen het onderwerp aardbeving werd behandeld. Deze wekte talloze verontruste reacties op die de meldkamers van politie en brandweer overuren bezorgden.

 

De laatste jaren verscheen Nondedjuuke in de Trompetter en tenslotte in vier editie van Via-Limburg. Huis-aan-huis bladen die bij 90.000 huishoudens op de deurmat vielen.

 

Youp van ’t Hek, aan wiens kwaliteit ik me niet wil spiegelen , kan wel een puntje zuigen aan de levensduur van Nondedjuuke. Want Nondedjuuke is ouder dan de column YOUP in het NRC.