WONDEN LIKKEN    1731

Het drollenverzamelblik centraal in mijn straat is er niet meer. Onverlaten met debiel gevaarlijk vuurwerk hebben het gemeentelijk inzamelpunt van gevulde drollenzakjes, volledig uit zijn model en scharnieren geknald. Professioneel  vernield door een stel onopgevoede bruten die menen indruk te maken met harde knallen. Open gereten hangt de voormalige bak op straat met rondom de spetters van gedroogde hondenpoep en stukjes plastic. Oooo wat een lol. Het Nieuwe jaar ligt aan mijn voeten, zei een buurman. Hij keek er heel blij bij. Mijn visie is totaal anders, na dit mistroostige tafereel. Bijna ben ik genoodzaakt een van de plastic zakje te gebruiken om het hyperventileren tegen te gaan, zó geïrriteerd ben ik.

Parkeerautomaten krijgen eind december speciale ijzeren beugels, brievenbussen van Post NL worden afgesloten, dieren moet je met harde muziek afleiden, enz enz. Dit allemaal ter bescherming tegen het vuurwerk. Vogels en ander wild worden voor weken verjaagd, grote hoeveelheden restafval blijven op straat achter, een pieknacht op de intensive care. Knalaanbidders die het nieuwe jaar beginnen met een hand minder of blind…. Hulpverleners die het ziekenhuis in worden geslagen. Moet het nog een graadje erger? De enige oplossing tegen het rebelse vuurwerk: zo snel mogelijk afschaffen, punt uit.

Zelfscanners in de supermarkt nodigen uit tot jatten, aldus het prille nieuws in 2024. De diefstallen zijn hoger dan de winst. Dat vind ik niet raar hoor. Ik heb nooit begrepen waarom er altijd lange rijen klanten moeten wachten bij één actieve caissière terwijl er nog zeven dure kassa’s afgesloten naast staan. Belachelijk. Boodschappen halen vermijd ik daarom. Onlangs werden de BOA’s afgebrand als afgekeurde politieagenten die hun school niet hebben afgemaakt of een smetje hebben. Nou de bedrijfsleiders van een supermarkt schat ik ook niet al te hoog in. Ze kijken altijd een andere kant op, reageren niet op lange rijen, kijken je dom aan als je een vraag stelt. Of staan buiten te roken terwijl de winkel kookt van boze wachtende klanten. Niet klagen over jatten dus. Overigens de supermarkten jatten zelf ook door hogere prijzen te hanteren dan in de folders staan.
Na deze negativiteit ook goed nieuws: Althans voor de winterliefhebbers: het gaat kraken. Ik bedoel het gaat vriezen. Plots draaien de camera’s weer richting Noorden en Oosten en zie ik dat Nooren, Friese doorlopers, klapschaatsen, kunstkrabbers en hockeyschaatsen weer uit het vet worden gehaald. Of in de kringloop gescoord. Want daar zijn ze volop verkrijgbaar na vele jaren met zachte winters. De ijzerslijpers staan weer platte voeten te kweken achter de polijstmachine. Het woord Elfstedentocht is nog net niet gevallen in Friesland. Wel zijn de rayonhoofden al bijeen geweest en het vermoeden bestaat dat toen menige fles Berenburger pater is gemaakt. Over de bittere ijstocht zelf werd NOG niet gesproken.
Samengevat, het jaar is weer als vanouds geopend en de ellenlange grimmige januarimaand is als ijkpunt voor gewicht, bloeddruk en meer, gestart. Iedereen maakt zich weer druk om niks, is chagrijnig omdat hij of zij kilo’s moet afvallen én het leven weer duurder is geworden. Weet dat het allemaal erger kan; kijk naar de ellendige oorlogen aan de randen van Europa. Dan ga je hier, weer fluitend door het leven. Nondedjuu!!!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.