HYPOCRIET   1726

Het koningshuis staat onder druk. Dat is geen nieuws maar als inleiding de opmaat tot vloek. We staan massaal te kijken naar de sympathiek ogende Maxima en haar gemaal Koning Willem. Dit sprookje kost een kapitaal, wordt jaarlijks duurder onderwijl lijdt het volk armoede en honger. Een stapje terug staat niet op de rol in het paleis. Elke ton die ze extra krijgen wordt gretig aanvaard, zo ook in de actuele begroting 2024. Hun kinderen worden optimaal in de watten gelegd en ze willen allemaal deugen om het volk stil te houden. Alexander koopt plezierboten van miljoenen. Maxima is geen klant van de Zara wel bij peperdure couturiers. Alexander is lolpiloot en vliegt vele uren per jaar in o.a. het regeringsvliegtuig. Ook naar zijn eigen vakantiebestemming in Griekenland waar hij heel vaak naar toe gaat. Maar als hij weer met zijn robuuste lijf op de aarde staat laat hij zich rijden door een chauffeur. Enigszins een contradictie lijkt me. En zo zijn er meer. Deze week trok een klein bericht in een landelijke krant mijn aandacht. Als kop stond er boven Máxima adopteert egeltjes. De bovenkop was Koninklijke tuin nieuw domein. Geweldig en aandoenlijk, zou je denken. De drie gestekelde beestje werden uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Word wakker!, beste lezer. Dit behoort tot het charmeoffensief dat het Koninklijke Huis voert om zich enigszins te verantwoorden voor hun door ons gesponsorde luxe leven. Ze vergeten te melden dat Willem Alexander in de voetsporen is getreden van zijn opa Prins Bernhard die als  Wereld Natuurfonds exponent, wilde dieren afknalde. W.A. jaagt jaarlijks op het Kroondomein Het Loo en andere delen van de Veluwe. Edelherten, zwijnen, reeën en damherten krijgen dan de koninklijke kogel. En volgens publicaties zijn aantallen van 50 gedode dieren, heel normaal. Wanneer je over je hart kan krijgen om jezelf zo te plezieren, moet je niet pronken met de lullige adoptie van drie egeltjes in je tuin. Onderwijl puilen je diepvriezers uit van gedood wild. Op zulke momenten van hypocrisie voel ik zware misselijkheid opkomen. Nondedjuu!!

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.