ZWIJGZAME NEDERIGHEID    1721 

Het was de zware kop boven een paginagroot artikel die mijn aandacht trok. De inhoud ging over een soort geestelijke ontgifting die werd bereikt door vrijwillig 9 dagen aaneengesloten, in een soort retraite te stappen. Let op, het is niet zomaar even relaxen in een geschikte omgeving om buiten het drukke leven een spirituele ontwikkeling van je zijn en je ziel te ondergaan. Een omgebouwd klooster haalt er rond de 30.000 overnachtingen mee binnen, verdeeld over twee negendaagse sessies per maand. Nou mijn interesse was gewekt dus ik dook onder in deze uitdaging. Onderweg zat ik al te gniffelen in mijn auto. Heerlijk negen dagen tijd voor mezelf. Oké het kost een beetje maar daarvoor ben je ook negen dagen in een hotel waar ik word verwend, zo veronderstelde ik.
Al snel had ik door dat de werkelijkheid iets anders lag. Bij het inchecken werd me duidelijk gemaakt dat ik vanaf NU!! niet meer mocht spreken, noch schrijven. Direct werden mijn telefoon, een pen, een leeg schrift en al mijn boeken, die ik met flair had geselecteerd bij Bol.com, geconfisqueerd. Mijn tas werd doorzocht en zelf werd ik door een potige John Wayne-achtige figuur gefouilleerd. Achter een broodmagere monnik liep ik naar de tweepersoons kamer waar een kamergenoot zijn bed stond op te maken. Een halve meter verder stond mijn ijzeren bed en een stapeltje lakens met een dunne deken en een sober kussen. Alles oogde als hoe ik mij een Russische gevangenis voorstelde, zonder tralies en mét een ijzeren deur. Zoals mij dat thuis is bijgebracht wilde ik me keurig voorstellen maar de begeleider in bruingewaad en leren sandalen, sprong er tussen. Eén vinger hield hij voor zijn mond ter herinnering aan de zwijgplicht waarvoor ik had moeten tekenen. Negen dagen kregen mijn stembanden verlof.
Anderhalve week was ik in de ban van deze Indiase mediatechniek die Boeddha himself ook onderging. Toch heeft de hele retraite niks te maken met Boeddhisme of welke religie dan ook. Een sekte of iets zweverigs heeft het ook niet in zich. Full house en het is totaal rustig ondanks of door een streng regime. Om vier uur uit bed en gelijk mediteren. S’ avonds met de kippen op stok en geen woord wisselen in een omgeving waar mannen en vrouwen van elkaar zijn gescheiden.

Aan het eind van de negende dag mag je terug praten en worden ervaringen uitgewisseld. Pas blijkt of je daadwerkelijk bent getransformeerd van een druktemaker tot een positief en empathisch persoon die met een enthousiaste blik het nieuwe leven binnenstapt. Nederigheid is verhelderend mag ik vloekend melden. Nondedjuu!!!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.