DE GEANJERDE DUITSER  1717

Ooit werd ik benaderd door een man enkele dorpen verderop. Hij kwam vaak kijken naar mijn verzameling oude ansichten van ons beider geboortedorp. Zo wist hij tevens dat ik van oorsprong journalist ben. Hij kwam met de mededeling dat hij in de oorlog Prins Bernhard had rondgereden in de hoedanigheid van diens legerchauffeur. De meest sappige verhalen kwamen uit het geheugen van de oude maar nog zeer heldere man. Dat Bernhard niet alleen de rol van Prins speelde was al lang bekend, en ze werden door mijn bron stevig uitgebreid. Het weekblad Privé, dat toen nog niet bestond, had er nu zeker een grotere oplage voor laten drukken. Voor het gemak en ter bescherming noemen we de voormalig chauffeur Klaas. Klaas nam geen blad voor de mond en na een cognacje als opvolger van zwarte koffie kwam hij los en lanceerde smeuïge verhalen die ik niet eens durfde publiceren. En ik was heel wat gewend, kan ik u vertellen. Klaas memoreerde uit eigen geheugen, alleen ontbraken de bewijzen. Puur zijn ervaringen waren natuurlijk nooit genoeg voor een rechter, mocht Bernhard de uitspraken als leugen willen betitelen. Het artikel werd pagina groot gepubliceerd in een provinciaal dagblad en overgenomen door andere kranten. Soestdijk reageerde niet. Daarom besloot ik weken later om de krant met het bewuste artikel naar het Koninklijke Soestdijk te sturen, t.a.v. ZKH Prins Bernhard. Het bleef maanden stil. Zelf twijfelde ik plots aan de PTT edoch plots ontving ik een prachtige enveloppe. Zonder al het fraais te beschadigen opende ik deze voorzichtig en schoof een prachtig gedrukt A4 velletje naar buiten waarop met een fraai handschrift stond geschreven dat Prins Bernhard zich niet herkende in het verhaal. De brief was ondertekend door de persoonlijk secretaris van de Prins. Met een brede smile heb ik deze ingelijst en hij heeft lang aan de muur van mijn kantoor gehangen.
Bernhard droeg al sinds zijn 25ste verjaardag een witte anjer en voor Nederlanders werd deze bloem beschouwd als een symbool van verzet. Prachtig toch. Alleen staat er behoorlijke spanning tussen het verhaal van Klaas en de Anjer-symboliek van Bernhard. Zeker nu de archieven plots akelige geheimen hebben prijsgegeven. Nondedjuu!!!

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.