CASHEN 1710

Een influencer ben ik niet, die ambitie is mij vreemd. Mijn volgers ophitsen om in actie te komen, daar heb ik geen lol aan. Toch is deze week het moment aangebroken om u degelijk wakker te schudden want u loopt met opengesperde ogen in een verlokkende val. Ik ben er degelijk van geschrokken. Onderwerp van vloeken is deze keer ons betaalmiddel de Euro.
Mij is de tijd nog bekend dat ik op vrijdagmiddag bij het krieken van het weekend het werk verliet en op weg naar huis langs een loket werd geleid waar voor elke arbeider een loonzakje of enveloppe klaar lag met het weeksalaris. Cash in handen. Thuis aangekomen stond moeder de vrouw klaar om de tuut gelijk in bezit te nemen. Want pa verdiende volgens traditie het geld en moeder beheerde de uitgaven. Tot zover niks mis. In de tachtiger jaren kwam de pinpas traag im schwung. En anno 2023 heeft iedereen zo’n plastic gevalletje met magneetstrip en betaalt er alles mee. Het salaris wordt op een rekening gestort en jij betaalt met je pasje. Handig toch. Maarrrr realiseer je wel dat elke betaling geregistreerd staat. Daardoor kan ook achterhaald worden waar jij bent geweest, hoeveel tijd je besteedt en waar je je geld aan uitgeeft. Alle geld is ‘wit’ en doorzichtig. Je kunt dus niet aan een beunhaas vragen een karweitje uit te voeren en cash ‘zwart’ te betalen. Want je geld staat op de bank en alle uitgaven staan zwart op wit. Uw kleinkind een euro schenken voor in de spaarpot is er ook niet meer bij. Een zwarte fooi geven aan de ober die u goed bediende; vergeet het maar.  En wat te doen als je met een volle boodschappenkar bij de kassa arriveert en er is weer eens een bankstoring? Niets in je eigen voordeel kun je nog praktiseren. De banken en de overheid spelen volgens mij onder één hoedje om u over te halen tot volledig digitaal betalen. De Belastingdienst krijgt complete controle over uw betalingsverkeer. U moet tegenwoordig heel veel moeite doen om überhaupt nog een pinautomaat te vinden. Om nog maar te zwijgen over een bankgebouw met medewerkers die u vriendelijk helpen. Als het zo doorgaat verdwijnt het handige fysieke munt- en papiergeld spoedig uit het betalingsverkeer. Let op mijn waarschuwingsvloek. Dus ben slim en trap niet in het geprezen betalingsgemak, want het gaat je poen kosten. Stop de geld kostende pinbetaling want daarmee graaf je je eigen graf. Vermijd winkels waar je enkel plastic kunt betalen. Mijn omgeving haalt alle geld uit de flappenautomaat en geeft het cash uit. Daarbij ben je ook zuiniger want je ziet constant je bundeltje geld slinken en dus stuur je bij door het wat rustiger aan te doen. Met pinnen heb je dat gevoel niet zo erg. Dan zie je pas aan het eind van de dag welke aanslag je op je betaalrekening hebt gepleegd. Als man kun je wel precies volgen waar je vrouw bezig is met geld uitgeven. Immers elke betalingstransactie komt live binnen op je bankrekening en dat kan de thuisblijver gelijk constateren. Betalen met een pinpas is o zo handig, maar jongens wordt wakker, het heeft uiteindelijk meer nadelen. En een beetje foetelen is absoluut niet meer mogelijk. De Belastingdienst lacht in haar vuistje, want ziet de cashfactor voor de overheid rijzen, terwijl u jankend in een hoekje plaatsneemt. NONDEDJUUKE!!!

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.