BOETSEREN 1694

Ik werk met lijstjes. Mijn hele leven al gedaan en het functioneert. Mijn partner is ook net een normaal mens en geeft me opdrachten mee welke dan weer op de moederlijst komen. Zelf heb ik een to do-lijstje en mijn kleinzoon heeft een wensenlijstje. Familie en vrienden vullen aan met een vragenlijstje “kun je ff dit en kun je ff dat”. Tel daarbij op dat ik gepensioneerd ben en mijn rust wil pakken. Ik vraag me oprecht af waar ik ooit de tijd vandaan haalde om 40 uur in de week te werken. Alle verzoekjes verplichtingen, opdrachten en lieve vragen zet ik op de lijst en vervolgens op logische volgorde. Sommige onderwerpen vragen om voorbereiding andere kun je uitvoeren terwijl je een volgende voorbereid. Gemene delers in dit web van werkzaamheden zijn de tijd, handigheid, moeilijkheidsgraad en organisatietalent.

In deze staat het organisatietalent ook debet voor : Kan ik dat wel? Past dat in mijn volgorde? Op welke termijn kan ik het aanpakken? Welke plek krijgt het op mijn lijstje? Heb ik nog meer verplichtingen?

Wanneer ik zwijgzaam diep in gedachten verzonken en op alles JA-knikkend doelloos door huis slenter weet mijn partner hoe laat het is: ik ben in mijn kop bezig met mijn eigen creative writing-proces. Creatief schrijven staat ook op een lijstje en is voor mij een idee koppelen aan journalistiek inzicht, inventiviteit en woordacrobatiek. Daaraan verbonden het vermogen om het geheel in een lekkere tekst te gieten. Meestal gewapend met een fineliner en een groot vel papier waar ik bij elke tafel iets opkrabbel, doorstreep of redigeer. Mijn notitie-app in de telefoon vreet zo ongeveer mijn hele terrabite geheugen leeg. Uit kranten put ik teksten die goed zijn geschreven, informatie verstrekken en inspireren. Bijvoorbeeld als Poetin dreigt met de bom kan ik daar de gedachten naar de smaak van een augurk op een vers broodje haring uithalen. Schrijven betekent voor mij de geest op een vernuftige manier via ogen en oren voeren, om er vervolgens via breinboetsering een gedachte uit te scheppen en dan via armen en vingers deze te etsen op een vel papier of op een beeldscherm te projecteren. Tijdens dat schrijfproces moet je me niet onderbreken met de genoemde lijstjes en andere opdrachten. En al helemaal niet met kleine obstakels in het leven. Op zulke momenten moet ik geconcentreerd vormen, redigeren, formuleren en creëren. Uiteindelijk wordt geboren een nieuwe: NONDEDJUU!!!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.