FLEXFLITSER    1670

De politie heeft een nieuw speeltje om illegale racers te temmen. Met grote regelmaat vallen er doden door chauffeurs die denken dat hun familienaam Verstappen luidt. Door woonwijken met 30 km/uur zones rijden zij gewoon 80. Op de autowegen overschrijden ze ook alle voorschriften en verboden. En verder trekken ze chronisch op als een wildbras in levensnood. Wanneer weer zo’n stuntman voorbij scheurt moet ik steeds denken aan de wijze woorden van mijn vader: “Autorijden kan niet iedereen, gas geven wel. Dat is het meest makkelijke onderdeel van een auto besturen”. Die uitspraak staat haaks op de mening van menig adolescent. Zij denken dat hard scheuren elementair is om aan hun vrienden het bewijs te leveren, dat ze de kunst van het autorijden beheersen. Ongelooflijk. Daarom komt het Openbaar Ministerie met een primeur. Naast de bestaande mobiele radar en bekende vaste flitslocaties komt is een nieuw fenomeen langs de weg gesignaleerd; de flexflitser.  Op 150 locaties in dit land komen ze te staan. Volgens inside information gaat het om 50 stuks. Want ze gaan rouleren langs de 150 geselecteerde plekken die nu te boek staan als racecircuit. De overheid heeft vol trots bekend gemaakt dat Bergen op Zoom, Amsterdam, Soest, Hoorn en Venlo mogen rekenen op de plaatsing van een tijdelijke futuristisch flitser. De plaatsing kan variëren tussen een paar weken tot maximaal twee maanden. ‘Neeeeee!’ wordt er bij gemeld, de flitsers zijn niet aangeschaft om de staatskas te spekken. Tja een leugentje is hier gepermitteerd. Het enige doel zou zijn, het aantal verkeersslachtoffers te reduceren, liefst tot nul in 2030. Dat vind ik erg lang duren.
Mij lijkt dat het CBR een taak erbij moet krijgen. Laat ten eerste jeugdigen niet te snel slagen. En als ze het rijbewijs hebben ga ze dan na een maand onverhoeds controleren op hun rijgedrag. Met ruim 1 miljoen kilometers op de persoonlijke teller benoem ik me zelf tot ervaren rot op de weg. Ik kan u melden dat ik regelmatig word ingehaald door mafkezen met een zware voet. Ze rijden over de weg alsof ze de hoofdrol spelen in een achtervolgingsscene van een kaskraker. Ook ouders snap ik niet. Waarom moet een 18 jarige gelijk met een GTI de weg op? Dat is toch vragen om ongelukken. Vaak hoor ik: “mijn zoon rijdt niet hard”.  Mijn tegenvraag: “Waarom moet hij dan een GTI onder de kont hebben met minimaal 150 PK onder de motorkap? Dan kan hij toch ook van A naar B rijden in een Fiat Panda”.  In ons land ben je met je 18ste levensjaar volwassen. Ouders moeten de poete tot hun 22ste onderhouden. Maar wanneer iemand ooit volwassen is kunnen we niet voorspellen. Ik mag hopen dat de flexflitsers in topsnelheid de hardleerse wegpiraten van de straat plukken. Helaas vrees ik dat de app Waze in no time waarschuwingen afgeeft en daarmee helpt de zware straffen te ontlopen. Nondedjuu!!

1 Reactie
  • 코인파워볼
    Geplaatst op 02:37h, 19 december

    i appreciate the fact of the information that was given