HITTE  1654

Hitte, je moet er van houden. Met de hitte arriveert ook de schaduwzijde, zoals het slechte slapen, de tuingeluiden waaronder blaffende honden, zangpogingen van dronken buren, muziek tot diep in de nacht en gemotoriseerde muggen of waar komen die hoge geluiden vandaan? Lakens die aan je transpirerende huid kleven, airco’s die de gevels ontsieren. De geur van aanmaakblokjes, gevolgd door rookpluimen en tenslotte de geur van verbrand BBQ-vlees. IJsjes die niet aan te slepen zijn. Hitte kan je bevangen waardoor je geïrriteerd raakt. In combinatie zijn alcohol en hitte killing voor je humeur. Niets kun je verdragen, niks is goed en de damp slaat uit je oren. 40 graden, alsof ik in de woestijn lig te zonnen.

Stranden zijn overvol, ijs, bier, limonade, zijn uitverkocht. De supermarkt krijgt de ijsklontjes niet meer aangesleept. Mijn gekleurde partner is helemaal in der element en gaat in de tuin werken. Ikke speel het zonnetje in huis, ben per slot van rekening een blanke Hollander. Of ik een mooi-weer-hater ben? Nee zolang ik er geen last van heb niet. Wel valt me op dat heel veel mensen hartstikke vervelend reageren. Blèrende kinderen, schreeuwende ouders, puffende bejaarden, vloekende bouwvakkers, kokende automobilisten. Als je me vraagt wat mijn voorkeur geniet dan kom ik al snel op de herfst. Het heerlijke jaargetijde met veel kleur, striemende regen, harde wind paddenstoelen, vallende eikels, een ronkende kachel en een goed glas, zware rode wijn. Herfststormen, heerlijk. Dan kom ik los. Een zomeraanbidder ben ik niet heus maar een herfstlover zeker wel.

Blijkbaar heeft de mens invloed op het weer.

Stikstof en CO2 zouden de oorzaken zijn van dit alles. Ook  de herfstmaanden lijken totaal niet meer op de herfstperiodes van weleer.

Thuis stel ik momenteel een hitteplan op. Vrij vertaald: hoe doorsta ik een dag met een temperatuur ver boven de 35 graden?

Sorry ik moet deze column stoppen want ik hoor de Nokiatune van de plaatselijke ijsboer die het maar druk heeft met zijn bevroren suikerwater en melk. Tot volgende week ennuh… zweet ze. Nondedjuu!!!

 

 

1 Reactie
  • 코인파워볼
    Geplaatst op 02:37h, 19 december

    I appreciate the comments given to me. thank you