FUNCTIE ELDERS  1622

Voor Kerst staan we op het bordes, walmde recent uit de witte rook rond de al negen maanden durende kabinetsformatie. Onze leider vergeet snel toezeggingen en lult zich daar keer op keer schalks uit. Tja hij moet leven met niet actieve herinneringen. Best lastig hoor voor een geschiedkundige. Gelukkig is hij niet alles kwijt. Zo wordt er geroepen dat er in het nieuwe kabinet met de titel Rutte IV veel meer minister zitting nemen dan in de voorgaande drie edities onder Rutte’s leiding. Waaronder veel vrouwen. Hij dekt zich dus in voor de toekomst, want hij verliest onderweg regelmatig leden van zijn departementale aanvoerders. Dan kun je er op voorhand beter meer in voorraad hebben. Met verbazing kijk ik steeds naar zijn gedrag dat met de dag brutaler en ontspannener wordt. Zodra hij steun voelt pakt hij door. Ik heb het voorgevoel dat hij al zijn troeven overlaat aan tante Kaag want zij wil macht. Mark vindt het prima als hij haar maar onder de duim heeft en het torentje als zijn eigen domein mag beschouwen. Mark wil de baas zijn van dit land. Je kunt in die positie ondergeschikten verliezen en zelf blijven zitten. Ook de grondbeginselen van de VVD heeft hij al verkocht. In Europa bouwt hij naam en faam op. Overal houdt hij zeggenschap over en in de achterkamertjes ritselt hij alles met beloftes. Alleen dat geheugen he… dat mankeert nogal. Dat is zijn strategie en tevens de verdediging van de toren aan de Hofvijver.  Daarvoor wil hij ook Kaag best veel van haar wensen geven. Zelfs al moet hij de hele VVD of de kernpunten van deze partij verkopen. Hij doet alles om de lachende premier te blijven. Dedain wandelt hij door de Tweede Kamer weet zich gesteund door de meerderheid in de vorm van de D66 stumpers, Christen Unie bidders en het foppende CDA. Hij lijkt de vader van alle mislukkelingen en nog steeds ontwijkt hij gewiekst een functie elders. Het vierde kabinet gloort en we vergeten even dat hij steeds struikelt. Hij zit er al ruim tien jaar dus ik vermoed dat hij wortel heeft geschoten. Wel valt op dat hij binnenkwam als een brutaal afgestudeerd geschiedenis studentje van Haagse komaf. En nu heeft hij zo’n lange lijdensweg afgelegd dat hij lijkt op asielzoekende Chinees met een in beton gegoten lach, heuse spleetogen en rimpelkop. Mark heeft geleden. Hij is so wie so van de stijve motoriek. Daarnaast in het bezit van geestelijke invaliditeit. Of dat komt weer door zijn eentonige fruitinname, daar ik hem nog nooit zonder appel gesignaleerd heb, geen idee. Feit is wel dat we in principe de komende vier jaar aan hem verbonden lijken. Mag ik wedden dat hij het deze keer echt niet gaat redden? Het wordt tijd dat hij de politiek verlaat, het omgekeerde is al lang gebeurd. Soms vraag ik me af voor wie die ‘Functie elders’ daadwerkelijk bedoeld was. Nondedjuu.

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.