VEST             1614

Verleden jaar kreeg ik met Kerst een enorm ingepakt pakket dat goed in alle richtingen veerde zover het plakband het toeliet. Na enig ervaren scheurwerk kwam een zeer kleurrijk zelfgebreide dikke trui tevoorschijn. Even had ik de illusie dat ik ook zou worden getrakteerd op een skivakantie echter deze verwachting strandde schromelijk. Wanneer zou ik in Godsnaam zo’n dikke trui moeten dragen? Bij toeval kwam ik afgelopen maand in Luxemburg en het was vies, nat en koud. Rillerig koud. Ongezellig. In een winkel hing een prachtig eveneens kleurrijk vest dat uit de Himalaya kwam. Ook hand gebreid met zeer dikke lamawol en geschikt voor een verblijf in strenge koud. Ik werd overgehaald en sinds dien liggen beide poolattributen in een kast, ruimte te vreten. Feitelijk was tot nu toe de laatste aankoop een onverwacht goede investering en de eerste klaarblijkelijk een cadeau met zienerskwaliteiten zeker nu per 1 oktober de energieprijzen pieken. Benzine, gas en elektriciteit rijzen als kokende melk uit een pannetje. Door die stijging gaat feitelijk alles als een tierelier in de prijsstijging. Want elk productieproces vergt immers energie. En die kosten worden gewoon doorberekend. Logo toch. Sinds 1940 wordt met recht geklaagd dat alles duurder wordt. Onlangs kreeg ik te horen dat vanaf 1938 gezien het prijspeil in Nederland 23 keer hoger is geworden. Dat is een gemiddelde inflatie van 4% per jaar. Vroeger werd nog met halve centen betaald, tegenwoordig kun je in Nederland alles afronden op 5 eurocent. Oké het is waar dat ook bepaalde producten beter zijn geworden. Neem een VW kever uit 1938 die je destijds kon kopen voor 1100 gulden. De VW Polo anno 2021 kost 42 keer meer dan destijds. Daarvoor krijg je een vracht meer innovatie. Goud is 51 keer verdubbeld in de afgelopen 80 jaren. Schrik niet van de woningprijzen. Er zijn woningen bekend die maar liefst 600 keer meer kosten dan in 1940. Dat laatste komt natuurlijk ook door vraag- en aanbod en de rentestand.  Terug naar mijn dikke kleding. Ik ben er blij mee en zit elke avond op de bank met of een trui of een vest en men noemt mij thuis het Michelinmannetje. Door de idiote prijzen van het gas weiger ik om de verwarming al in de herfst op te starten. Doe ik absoluut niet. Het allerergste is gewoon de belasting die op de energieprijzen zit. Een liter eurobenzine die 2 euro kost levert 1,15 euro op voor de Staatskas. Bij gas wordt zelfs BTW over de belasting geheven. In dit land laten wij ons als makke schaapjes slachten door een overheid die van gekkigheid niet meer weet wat te doen doordat er geen ware leider meer is. Ik overweeg serieus te vertrekken en dan laat ik mijn gebreide outfits gewoon thuis want elders is het veel warmer en goedkoper. Nederland kan me de rug op. Nondedjuu!!!

 

1 Reactie