DORHOUT  1613

DORHOUT  1613

Het noemen van mijn leeftijd krijg ik niet meer door de strot. Langzamerhand behoor ik tot het dorhout van onze samenleving. Afschuwelijk dat te ervaren. Toch moet ik feitelijk trots mijn geboortejaar scanderen omdat al heel wat bekenden en familieleden zijn over geleverd aan de vlammen of wormen. Tja that’s live optima forma. Terwijl ik me nog steeds amper 40 voel meldt mijn identiteitsbewijs heel iets anders. Dat is pijnlijk, zeker als ik me onder jongeren begeef, die me vervolgens staan aan te staren van: “wat moet die oude hier?”. Ik weet zeker dat ik elke fysiek confrontatie met die gasten van 20 jaar win. Het zit ‘m zeker niet in kracht, wel in snelheid, want het sprinten is zeker verminderd. Wat ik beter heb ontwikkeld dan de jongeren is mijn humor. Ik kan lachen om diepe grappen en maffe situaties, om keiharde uitspraken van gevorderde cabaretiers. Daarom sta ik gelukkig vol levenslust nog midden in het leven en lach meer en op sterkere momenten dan Rutte.
Ruim 40 jaar geleden overleed mijn vader en heel vaak vraag ik me af hoe hij zou reageren als ik hem in de huidige tijdsgeest zou terug plaatsen. Zou hij bijvoorbeeld Rutte nog accepteren die elke dag zijn neus moet terug vijlen met een grove schaaf? Hoe zou hij de huidige communicatiemiddelen vinden zoals de mobiele telefoon? Om nog maar te zwijgen over het Internet en de social media waar iedereen zijn hele leven over de wereld uitstrooit. Of de genderontwikkelingen die net als alle andere zaken vooral in ons land weer helemaal doorslaan. Zou hij ook een dikke skitrui aantrekken in de woonkamer nu de energieprijzen pieken? Zou hij überhaupt begrijpen dat de energieprijzen voor meer dan de helft uit belastingen en accijnzen bestaan en de politiek vervolgens met droge ogen gaat discussiëren over een steunmaatregel om gezinnen die het niet meer kunnen betalen te redden? Of Kaag die eist dat we miljarden vrijmaken voor het milieu terwijl alleen al China, dat 240 keer groter is dan Nederland, er totaal niets aan doet. Azië incl. China heeft plannen liggen om nog 600 kolencentrales extra te bouwen. Daarmee verdampen de Nederlandse miljarden voor het klimaat als een druppel onder een föhn.  Hoe heet dat spreekwoord ook alweer?  Een schoolvoorbeeld van ‘water naar de zee dragen’, juist ja. Maar Nederland gaat stug door. We kruipen over de autoweg, maken alles wat milieu onvriendelijk is zo duur mogelijk, jagen de boeren weg, bouwen geen woningen meer. Willen geen scheet-producerende koeien meer in de wei. Willen van het gas af terwijl de alternatieven niet te betalen zijn. Gelukkig hoeven mijn ouders dat niet mee te maken. Vreemd dat ik in de ‘we-vorm’ schrijf want buiten de randstad gaan er maar weinig Nederlanders mee in de plannen van dit DEMISSIONAIR malloten kabinet. Nondedjuu !!!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.