BLACK & WHITE     1569

Stapels Sinterklaasfolders veroorzaken deuken in de deurmat achter onze voordeur. Gevoelens van nostalgie bekruipen me en ik voel me weer kleinkind dat medio november een verwachtingsvolle angst produceert welke aan houdt tot 7 december. Bossen hout zijn er weer gekapt om alle schreeuwende artikelen onder mijn aandacht te brengen. Mijn kleinzoon zit gewapend met pen klaar om alle artikelen die hij wenst te omcirkelen. Hij komt gewoon inkt te kort. Dan zwijgen we maar over de Black Friday aanbiedingen die separaat onder de aandacht worden gebracht. Irritant vind ik het zogenaamd politiek correcte gedrag van al die verkopende partijen. Niemand van die helden durft een zwarte Piet af te beelden. Wat een lamzakken. Nogmaals beste lezer, dit land heeft een brede cultuur en daarin speelt al eeuwen één duo een essentiële rol. We zijn er allemaal mee groot gebracht: Goed Heiligman Sinterklaas en zijn discipelen, een stelletje zwarte Pieten. En waarom zijn die Pieten zwart? Omdat ze door de schoorsteen in de huiskamer dringen om vervolgens bij lieve kinderen kadootjes achter te laten. In de loop der decennia is de macht van dit stel enigszins ontkracht want er hing aanvankelijk een dreiging aan dat stoute kinderen in de zak mee moesten naar Spanje. Nou je bedacht je als kind wel tien keer voordat je zulk risico durfde te lopen. Ook kon je met de roe een pak slaag krijgen. Dat was puur een dreigement en haalde de praktijk nooit. De grote zak en de roe werden verbannen. Daar kon ik meeleven. Maar nu een stelletje minderheden het zover heeft gekregen dat het fenomeen Zwarte Piet uit het straatbeeld moet, word ik pas echt opgewonden. Het liefst zou ik hier een paar heel onvriendelijke zaken orakelen maar in een land van vrije meningsuiting krijg je dan problemen. Je mag wel als gekleurde rapper roepen dat je elke Zwart Piet in zijn gezicht schopt echter als blanke burger mag je niet roepen dat die gekleurde damschreeuwer beter kan ophoepelen naar een land waar geen Zwarte Pieten acteren. Nee dat mag niet. Dan krijgt mijnheer Rutte weer een van zijn befaamde woede uitbarstingen vrees ik en krijg ik een strafblad want ik ben blank. Ook uitgesloten zijn woorden als negerzoenen, zwarte drop en moorkoppen. Wat te denken van Black Friday en blacklist? Discutabel? Zelfs mijn hond die Blackie heet moet nu naar een andere naam luisteren. We noemen hem tegenwoordig Heino. Luisteren doet hij uit protest niet meer. Pas op beste Nederlander…. Black lives matter. Dat is belangrijk. En een politieke Partij Zwart mag ook. Als dat laatste geen strafbare discriminatie is dan ben ik helemaal de weg kwijt. Zolang personen als Silvana Simons en Akwasi podium blijven krijgen bij BNN/VARA  en RTL’s Jinek kijk ik niet meer en met mij velen, gezien de dalende kijkcijfers. Langzamerhand moeten we tegengas gaan geven en dat wakkert weer echte discriminatie aan. We leven in een achterlijk land. White lives matter too,  is mijn actuele adagium. Nondedjuu!!!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.