TBS     1532

TBS staat voor: terbeschikkingstelling.  TBS ‘krijgt’ de dader als extra vonnis bij een zware veroordeling waarbij de dader ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. En het misdrijf een langere gevangenisstraf dan 4 jaar genereert. Een psychische stoornis kan leiden tot een herhaling van de misdaad en dat moet worden voorkomen. TBS wil zeggen dat de dader het misdrijf niet aan te rekenen valt, omdat hij een stoornis in zijn hoofd heeft. Zo’n afwijking zou tot herhaling van de misdaad kunnen lijden. Daarom volgt na de gevangenisstraf behandeling in een TBS kliniek. Nederland telt 11 Tbs-klinieken. En een behandeling duurt minimaal 2 jaar, in de praktijk komen ze er pas na 8 jaren uit. Er zijn twee vormen. Ten eerste TBS met dwangverpleging; dat is de zwaarste. Hier kun je vrijwillig behandeld worden. Wil je dat niet dan kom je er nooit meer uit. Daarnaast bestaat TBS met voorwaarden zoals:

  • Je houden aan aanwijzingen van de reclassering;
  • Een bepaalde periode geen drank en/of drugs gebruiken; bv opname in afkickkliniek.
  • Je psychiatrisch laten behandelen.

Tot zover lijkt het me prima geregeld. Doch…. kan iemand mij vertellen waarom gevangenen en tbs’ers bij tijd en wijle verlof krijgen? Lekker de vrije wereld in, begeleid, zonder begeleiding of zelfs op proefverlof. Gewoon gezellig de stad in of nog erger het bos. Haast wekelijks slaat zo’n gek op hol, vlucht en toont daarmee aan nog niet aan de vrijheid toe te zijn. Ze vergrijpen zich bijvoorbeeld aan een voorbijgangster. De politie moet dan weer een klopjacht openen om de gekke crimineel in de boeien te slaan. Maar waarom? Ze hebben zware straf en aangetoond niet capabel te zijn om in de normale maatschappij te functioneren. Opsluiten die gasten, is mijn motto.  En steeds weer gaan de TBS’ers er vandoor, met vervelende gevolgen. Veelal zijn deze personen niet meer te redden met hun zieke geest. Zou het niet veel beter zijn om ze voor altijd op te sluiten? Dat slaapt lekkerder voor de normale burger. Of ben ik nu weer niet humaan? Nondedjuu!!!

 

1 Reactie