STRIPS 1530

Bij tijd en wijle relativeer ik mijn leven en trek de conclusie dat ik nu met een inhaalslag bezig ben. Als je jong bent neem je wel eens verkeerde beslissingen die je hele leven in de greep houden. Wat me ook opvalt is dat de huidige generatie tussen 15 en 35 jaar zelden een boek leest. Zelfs kranten worden genegeerd. Men baseert kennis op basis van Facebook, Twitter en andere internetsites die er niet toe doen. Terug naar mijn jeugd… ik vrat boeken. Het begon met stripboekjes van Suske en Wiske, Donald Duck, Sjors en Sjimmie, Man van staal. Heerlijk. Bij gebrek aan een TV was dit het ultieme vermaak. Toen ik eenmaal het analfabetisme had verlaten begon ik boeken te lezen van Arentsoog, Biggles en Pietje Bel. Als kind kon ik helemaal in een verhaal verzinken en de leeskunst werd per boek verder ontwikkeld. Wanneer men mij vroeg wat ik voor mijn verjaardag wilde hebben antwoordde ik steevast: een leesboek. Mijn vast plek was achter de driezitsbank met de rug tegen de verwarming. Uit het zicht, zonder afleiding, warm en comfortabel. Languit op de vloerbedekking. Inmiddels bestaat Suske en Wiske 75 jaar en ik verzamelen de hele rode serie van deze twee figuren. Zelfs heden ten dage lees ik ze met plezier. Als ik de bijna 300 rode boekjes compleet heb is mijn kleinzoon oud genoeg om ze van mij cadeau te krijgen. Ik hoop dat hij kan waarderen. Toch grijpt die gedachte me bij de keel want bibliotheken lijken uitgestorven en de e-boeken worden als verplicht nummertje op de ipad gelezen. De nostalgie van een boek gaat hierdoor verloren. Je moet een boek namelijk in de handen voelen, de inkt ruiken en kunnen dichtslaan met een boekenlegger ertussen. Dat hoort er allemaal bij anders mis je een deel van het genot. Je fantasie bouwt aan de hand van de beschrijvingen uit het boek een eigen wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Wanneer ik glunderend van enthousiasme pleit voor het leesboek kom ik tot de ontdekking dat de jongere generatie een boek niet hip genoeg vindt. Zo jammer… het digitale tijdperk maakt echt meer kapot dan je lief is. Fake news regeert.  Nondedjuu!!!

1 Reactie
  • binance chz/try
    Geplaatst op 19:07h, 09 april

    I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.