KLOKJE (1498)

Nog steeds twijfel ik of onze eerste Nederlandse tourwinnaar Jan Janssen, in 1968 echt heeft gewonnen. Op die zondag 21 juli werd de Tour afgesloten met een tijdrit over 55,7 km van Melun naar Parijs. Leider Herman van Springel had voor die laatste etappe een voorsprong van 16 seconden op onze Janssen en nog minder op Spanjaard Georgio SAN Miguel. Jan had zich nooit gemanifesteerd als tijdrijder. Het zag er niet naar uit dat hij deze Tour zou kunnen winnen. Heel Nederland hing familiair voor de zwart/wit buis, waar voor het eerst de Tour live te zien was. Jan fietste zich het snot voor zijn zonnebril, ging dieper dan diep en zette de beste tussentijd neer. Echter Georgio en Herman moesten nog arriveren aan de meet. De Spanjaard liet zwaar verstek gaan en verloor minuten. Met slechts 2 camera’s onderweg en sobere tussentijden bleef het spannend. Op het kleine beeldscherm van onze Grundig TV draaide een gebrekkig klokje waarvan niemand begreep welke tijd die aangaf. Plots begonnen mensen van de organisatie richting Janssen te hollen. Die keek verbaasd toen hij de gele trui om zijn schouders kreeg. Het klokje holde voort, van Springel een echte tijdrijder finishte en hij keek verbaasd. Hij zag een huilende Janssen die als winnaar werd rondgedragen op de wielerbaan van Bois de Vincintes. Janssen had met 54 seconden voorsprong de tijdrit gewonnen en daarmee de Tour de France 1968. Maar dat ene voor-oorlogse klokje in beeld, houdt mijn twijfel vast. De Tour was en is immers vaker bakermat van frauduleuze missers. Nondedjuu!!

1 Reactie
  • 코인파워볼
    Geplaatst op 02:37h, 19 december

    I have good information as well to sahre come check it out