FIETS SIGNALEN (1496)

Zondagmiddag 30 juni, bloedheet in mijn auto, plots ruk ik aan het stuur. Vanuit mijn ooghoeken nadert van links een fietser. Drukdoende met whatsappen, de gedachten zijn overal behalve bij het verkeer. Met grote moeite ontwijk ik hem én een geparkeerde auto. Ongelooflijk. Ik stop maar de geluksvogel is gevlogen. Dit moet het laatste incident in een stapel van velen zijn. Sinds maandag 1 juli is het appverbod van kracht en de politie is vastbesloten prioriteit te geven aan het uitdelen van bonnen. 95 euro per overtreding en daarbij is geen smoes acceptabel om de sanctie te killen. Verleden jaar kwamen 228 fietser om in ons verkeer. Tel daarbij dat volgens onderzoek 75% in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar zegt dat ze tijdens het fietsen of brommen de mobiele telefoon gebruiken. Dat is levensgevaarlijk. Elke telefoonactie betekent gewoon 100% afleiding dus totaal geen zicht meer op het verkeer rondom. Ongeveer 25.000 agenten loeren volop rondt met bonnenboekje en pen in de aanslag. Er wordt gelijk geverbaliseerd. Onder het mom van verkeersveiligheid is deze aanpak verpakt. Aan de andere kant staat de minister van Financiën in zijn handen te wrijven daar zijn staatskas gespekt wordt. 25 miljoen fietsen en 12,5 miljoen smartphones is ons land rijk. De blauwe schrijvers hebben er zin in om vooral de hardleerse jeugd bij te brengen hoe het niet moet. Ondertussen is deze aanpak faliekant mislukt bij de automobilist, want vooral de beroepschauffeurs zie ik nog steeds, veelvuldig met een mobieltje aan het hoofd rondrijden. Bizar, Nondedjuu!!!