IJS TIJD (1495)

Tijdens de laatste Europese top bleek de deadline om de aarde met max  1 ½ graad op te warmen , onhaalbaar. Een aantal Oost-Europese landen verzette zich uit oogpunt van eigen belang. Bijvoorbeeld Polen, waar het is bezaaid met vervuilende kolencentrales, wil enkel aan de afspraken voldoen als er extra geld komt. Ondertussen staat in onze contreien de zon hoog aan de hemel en straalt maximaal hitte aan ons adres. Dreigingen dat het deze week wel eens veertig graden kan worden zijn niet van de lucht. Of dat nou komt omdat ik nog geen zonnepanelen heb laten installeren en dat ik nog steeds met mijn gemotoriseerde, benzine slurpende vierwieler naar het werk rij waag ik te betwijfelen. We zijn kennelijk vergeten dat ook Europa ijstijden heeft gekend en dat in de oertijd hier tropische regenwouden stonden. Volgens mij heeft het klimaat puur te maken met de kanteling van de aarde die gedurende het leven van deze aardkloot menigmaal ontstaat en weer corrigeert. Deze klimaatwisselingen werden absoluut niet beïnvloed door kolencentrales, fossiele brandstof gestookte auto’s of vliegtuigen, noch door grote veestapels die mest produceren. Deze hele week gaan we dik 35 graden scoren en wie weet welke uitschieters omhoog. Het zweet klotst in mijn oksels en bilspleet de airco draait overuren. Liters mineraalwater klok ik uit plastic flessen naar binnen. Ik draag een kunststof zonnebril en een shirt dat vocht absorbeert. Samengevat doe ik alles was slecht is voor het milieu om mijn hachje te redden in deze bloed verzengende hitte. U toch ook? Ik verlang naar de ijs-tijd. Nondedjuu!!!

1 Reactie