INVLOED (1486)

Ouders hebben wel degelijk invloed op een kind. Daarbij is het kind gewapend met een mengelmoes aan DNA van beide ouders. Vaak is een telg, een akelig exact kopie van een van de ouders. Dat kan heel vervelend zijn als juist daar een pittig naar, ziekelijk trekje blijkt te zitten. Naast de aangeboren overeenkomsten is de opvoeding ansich beeldbepalend. Zo waren mijn ouders opgegroeid in de Tweede Wereldoorlog. Honger, angst en overleven waren toen de items van elke dag. In mijn jeugd leek vettig eten daardoor goed voor je. Spek uitgebraden in de pan en met z’n allen roggebrood soppen in het vet waren heel normaal en goed voor je. Mijn moeder vond dat elk kind een vetreserve moest hebben voor hongertijden. Dus gehaktballen, spek met eieren, bloedworst, braadworst het was allemaal goed voor je onderhuidse reservevoorraad. Moeder schepte ook mijn bord vol met standaard een portie aardappelen, flink stuk vlees en minstens een soort groente zoals bloemkool met een sausje. Vervolgens kwam er een portie dwang bij, want het bordje moest helemaal leeg. Eten weggooien was als een vloek in de kerk. Alles moest op. Kinderen zaten soms huilend aan tafel te kokhalzen. Nu vijftig jaren later eet ik nog steeds mijn bord keurig leeg. Dat moeten zit er totaal ingebakken. Ik vraag me af wat de invloed is van fastfood anno 21ste eeuw. Ouders slepen hun poeten mee en schrokken kaakontwrichtende burgers, pizza’s en shoarma naar binnen. Als deze generatie 40 jaar verder is zullen ze deze jeugdgewoonte nog steeds bezigen. Obesitas zal zegevieren. Nondedjuu!!!

1 Reactie