FRAMEN   1522

In een land dat achterlijk overdreven omgaat met zijn eigen taalverloedering keek ik niet raar op dat alweer een nieuw woord aan een erg populaire opmars bezig is: framen.
What the fuck is ‘framen’  nou weer? Vroeg ik me af. Hebben we er niet gewoon een Nederlands woord voor? Misschien een voorstel om de inburgeringscursus vanaf nu in het Engels te geven. We zijn het enige land in Europa dat zijn autochtone taal verloochend. Ik kan mijn eigen kleinkinderen niet meer begrijpen die op de basisschool alvast Engels leren. “Google”, ook zo’n term brrrr, verklaart dat framen feitelijk als een communicatiemiddel; een verhaallijn die je beelden toont of die als bril fungeert waardoor de ontvanger je boodschap beter begrijpt. Soms is een frame slechts één woord zoals plofkip. Framing is blijkbaar een magisch woord waar ik tot voor kort dus nog nooit van gehoord had en dat nu constant gebezigd wordt. De Engelse taal doet meer dan me lief is, haar intrede in ons vocabulaire. Eerder meldde ik al dat in vooral grote winkelketens in Maastricht en het westen van ons land, verkoopsters staan die louter Engels spreken. Ze verstaan geen enkel Nederlands woord. Mijn bloeddruk stijgt echt bij dit fenomeen. Als je daar de directie op aanvalt krijg je te horen dat ze een internationaal bedrijf zijn en dat over de grens moele, dus een normale ontwikkeling. Bull shit! In Aken spreekt elke verkoopster Duits, in Parijs wordt in elke winkel Frans gesproken en in Italië hebben ze nog nooit van een andere taal gehoord. Sterker nog Angela Merkel spreekt overal waar ze komt Duits, Emanuel Macron spreekt enkel zijn moederstaal, En ook de Spaanse, Italiaanse en Engelse leiders verrekken het om een andere taal te spreken. Alleen die lachbek van ons, Rutte himself, spreekt overal Engels. Die staat in mijn geheugen geframed als prototype bezitter van een rubberen ruggengraat. Nondedjuu!!!

1 Reactie
  • 코인파워볼
    Geplaatst op 02:38h, 19 december

    if you wanna make a fortume come check me out